-

2015. október 31., szombat

Töltött kifli (édes)

Végre sikerült egy olyan tésztát alkotnom ami lisztkeverék felhasználása nélkül is szuperül nyújtható. Persze a címben megjelölt édes jelző a tölteléktől függően lehet sós is. :) A tészta teljesen TEJ,TOJÁS,GLUTÉN és ÉLESZTŐMENTES.

Már le is teszteltük,hogy ízre milyen. Azt mondhatom tökéletes. :) Nagyon büszke vagyok rá, mert tényleg remélem nagy segítség ez azok számára akik kénytelenek mindezeket az alapanyagokat kerülni. Jó sütögetést kívánok! Én biztosan elkészítem ezt a tésztát karácsony idején dupla adagban mákos, diós és aszalt gyümölcsös változatban. 

TIPP! Ha a kifli tölteléket főznöd kell, mindenképpen ezt készítsd el előre. A tésztát nem nagyon kell 3-4 percnél tovább pihentetni,mert ha nagyon kihűl/megdermed picit nehezebb vele bánni. Így sem fog eltörni a tészta, csak picit megreped. De ha a két tenyered között picit átmelegíted ugyanolyan szuper ruganyos lesz!


Tészta (15 darabhoz)


  • 7 evőkanál köles liszt (~80 g)
  • 2 evőkanál tápióka liszt (~20 g)
  • 4 evőkanál zöldbanán liszt (~50 g)
  • 1 evőkanál tápióka keményítő
  • 2 evőkanál útifűmaghéj+50 ml víz
  • 1 mokkáskanál foszfátmentes sütőpor
  • 1 pici só
  • 1 evőkanál eritritol
  • 100 ml Cocomas kókuszkrém (~100 ml)
1. Az útifűmaghéjat beáztatjuk a vízbe, és hagyjuk összekocsonyásodni.

2. A száraz alapanyagokat alaposan összekeverjük, és már csak gyúrni kell.

3. Beleborítjuk az útifű kocsonyát és a két tenyerünk között összemorzsoljuk. Mintha lisztet morzsolnánk vajjal. Finom morzsás állagot kell kapnunk. Érdemes picit ezzel elidőzni, hogy a továbbiakban még könnyebb dolgunk legyen a tésztával.


4. Ha már ilyen szép morzsásra morzsoltuk, hozzáadjuk a Cocomast. Azt javaslom,hogy inkább 2-3 részletben keverjétek bele. Hiszen ha nem ugyanakkora az evőkanalatok (amit nyilván nehéz megállapítani) akkor elképzelhető hogy nem lesz szükségetek az egész mennyiségre.

5. Szépen összedolgozzuk, és akkor lesz igazán ruganyos a tészta ha gyúrás közben üreges hangot hallotok. Akkor biztosak lehettek benne,hogy tuti jó tésztát készítettetek.

6. Nekem még egy pici marék zöldbanán lisztre szükségem volt,hogy ne legyen ragacsos a tésztám külseje.

7. Addig pihentetem, míg elpakolom az alapanyagokat és előveszem a nyújtó eszközöket. Én személy szerint sütőpapíron nyújtom a tésztákat.

8. A nyújtó felületre teszem a tésztát, és szép vékonyra nyújtom. Ha ügyesen dolgozunk meg sem kell liszteznünk mert nem fog a nyújtófára ragadni.

9. Pogi szaggatóval vagy egy üvegpohárral köröket szaggatunk. Én egy körülbelül tenyér méretű pohárral szaggattam.


10. Bemelegítjük a sütőt 250 fokon, és ha nincs légkeverésünk egy tűzálló tálba vizet teszünk a sütő aljára.

11. Megtöltjük a korongokat,és feltekerjük mint a bejglit. A két végét összecsípjük és ha nem túl "kemény" a töltelék picit meghajlítjuk. Sütőpapíros tepsire tesszük.

12. Betoljuk a forró sütőbe és 180 fokon 12 perc alatt megsütjük. Az alja szépen megbarnul és a tészta finoman omlós lesz.

13. Rácsra tesszük és kihűtjük. Ízlés szerint porrá őrölt cukor helyettesítőbe forgathatjuk.

TIPP! Ne tegyetek túl sok tölteléket a tésztába, mert akkor szétnyílik a kifli és nem lesz olyan szép. Nekem is lett egy picit pufibb és szétnyílt. De azért ez is ugyanolyan finom! :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése