-

2015. október 23., péntek

Vajas kifli

Ez egy igazán érdekes történet. Tudom, azt gondolhatjátok hogy nálam sosem egyszerű dolog ez a sütés-főzés. Mindig találok benne valami igazán különleges dolgot. Hát ez kérem szépen egy igazán könnyed szezámmagos rudacskának indult. A recept készítése során azonban egy kisebb hiba csúszott a rendszerbe, és a legvégén ez a csoda puha kifli sült ki a dologból.


Hozzávalók (~6 darab)




  • 100 g gluténmentes zabpehely
  • 100 g tápióka liszt
  • 100 g köles liszt
  • 1 teáskanál só
  • csipet eritrit
  • 175 ml langyos víz
  • 150 g növényi margarin
  • /2-3 evőkanál Free from univerzális kenyér liszt/



1. A margarint kimérjük, és két sütőpapír között fél centiméter vastagra nyújtjuk. Mintha vajlapot készítenénk. Betesszük a hűtőbe.

2. A langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt az eritrittel.

3. Egy tálba daráljuk a zabpelyhet majd belemérjük a többi száraz alapanyagot. KIVÉVE! a kenyérlisztet.

4. Jó alaposan összedolgozzuk a liszteket a felfuttatott élesztővel, majd 1 órára hűtőbe tesszük.

5. 1 óra elteltével kivesszük a tésztát és a vajlapot is. Nagyon fontos,hogy egyforma hőmérsékletűek legyenek.

6. A tésztát kinyújtjuk, és rátesszük a vajlapot. Picit meghúzkodjuk a tésztát, és felhatjuk a vajlapra.

7. Összehajtjuk: a két szélét középre, majd az egyik rövidebb oldalánál fogva felgörgetjük. Belecsomagoljuk sütőpapírba.

8. Visszatesszük a hűtőbe még félórára. 

9. Kivesszük, és alaposan összegyúrjuk. Ekkor előfordulhat,hogy törékeny lesz a tészta. Nekem sajnos elég morzsalékos volt, így 2 púpos evőkanál kenyérliszttel szép ruganyos tésztává dolgoztam.

10. Lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk, és kifliket formázunk belőle.

11. A sütőt teljes fokon előmelegítjük,és a tetejére téve még 30 percig kelesztjük a kifliket.

12. Visszavesszük 180 fokra, és 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

13. Rácson kihűtjük. De langyosan az igazi! :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése