2015. október 18., vasárnap

Cseresznyés piskóta torta

Tradicionális, egyszerű és végtelen sokféle képpen variálható! :)
Ma Bali Anyukája volt az ebéd felelős, így azt gondoltam meglepem őket egy finomsággal.

Hozzávalók

  • 4 tojás
  • 160 g rizs liszt
  • 60 g eritrit
  • 4 evőkanál víz
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna (citromlében feloldva)
  • 500 g magozott felezett cseresznye
1. A tojásokat megmossuk, és kettéválasztjuk.

2. A sárgájához mérjük az eritritet. Kifehéredésig keverjük habverővel.

3. Beleszitáljuk a lisztet, a sütőport és a vizet. Alaposan elkeverjük. Lehet erősen keverni,hogy ne maradjon csomós a tészta.

4. Tojásfehérjéket kemény habbá verjük.
  • TIPP! Ha egy nagyon pici sót adtok a tojásfehérjéhez sokkal keményebb habot tudtok belőle verni.
5. A hab 1/3 részét a rizslisztes keverékhez adjuk. Keverhetjük normál intenzitással,hogy egy nagyon lágy masszát kapjunk.

6. A másik részét pedig már csak hablapáttal/lapos fakanállal keverjük a tésztához.

7. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

8. 18 cm-es torta formát kikenünk kókuszzsírral és kilisztezzük vékonyan.

9. Beletöltjük a massza felét, és rátesszük a gyümölcsöket. Én picit hagytam a tetejére is, hogy ne legyen olyan kopár a sütit teteje. Befedjük a gyümölcsöket a tészta másik felével, és kidiszítjük a maradék cseresznyével.

10. Bedugjuk a sütőbe, és körülbelül 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
  • TIPP! Nagyon fontos, hogy az első 10 percben nem szabad kinyitni a sütő ajtaját, mert a tészta közepe akkor beesik. Mielőtt kivennéd feltétlen végezz tű próbát. Elég vastag a tészta, és nagyon kellemetlen amikor a csodásan ropogós külsőből kifolyik a nyers tészta a tányérunkra. Érdemes ezért tényleg hosszabb ideig sütni.
11. Amint kivettük porrá darált eritrittel megszitáljuk, és lefedjük egy tiszta konyharuhával. Így a gőzében még vissza is fog puhulni,ha picit túl sütöttük volna.



12. Ha már kézmelegre hűlt egy vajazó késsel körbevágjuk a torta karikát, és lepattintjuk róla. Érdemes az alját is egyszer átvágni, mert akkor szépen egyben lejön.

13. Poreritrittel tálaljuk.



A tészta kívül ropogott, belül pedig finom puha és lukacsos volt mint ahogy azt egy piskótának tennie is kell. A gyümölcsök eresztettek egy pici levet, amivel megszínezték a tésztát. Csak ajánlani tudom,hogy ennél könnyebb és gyorsabb recept biztosan nem létezik. :)
Működik természetesen őrölt zabpehellyel is.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése