2015. október 8., csütörtök

Töltött gomba párolt kölessel

Isteni finom  és nagyon gyors étel. Amit csak magára kell hagyni és szinte már kész is. :) 

Töltött gomba (2 személy)

  • 500 g fehér champion gomba
  • 1 szelet szalonna
  • 1 pici fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 főtt tojás
  • só,bors
  • 100 ml rizstejszín
1. A gombákat megpucoljuk és egy tálcára tesszük egymás mellé. Pici sót szórunk a kapaljukba,és legalább 1 órára hűtőbe dugjuk.

2. A tojásokat közben feltesszük főni,és forrástól számított 10 perc alatt keményre főzzük.

3. A vöröshagymát apróra kockázzuk a szalonnával. Pici mangalica zsíron üvegesre pároljuk,

4. Ha a tojásra várni kell,akkor egy picit vegyük le a töltelék alapját a tűzről.

5. A tojást meghámozzuk és darabokra tördelve a szalonnás raguhoz adjuk. Villával/fakanállal összenyomkodjuk.

6. Újra a tűzhelyre tesszük és jó alaposan összesütjük. Sózzuk, borsozzuk és megízesítjük a zúzott fokhagymával.

7. A rizstejszínt belekeverjük és jöhet a töltés.

8. A gombákat kivesszük a hűtőből. Ha esetleg levet eresztett azt csak kiöntjük a kalapokból.

9. Gombánként kb 1 evőkanál töltelékkel kell számolni. Ízlés szerint megszórhatjuk reszelt vegán vagy laktózmentes sajttal.

10. Kizsírozzuk a tepsit, beleültetjük a gombákat és lefedjük.

11. 220 fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük, majd fedő nélkül még 5 perc alatt megpirítjuk.

Párolt köles 
  • 250 ml köles
  • pici só
  • 625 ml víz
1. A kölest beletesszük egy lábosba és megsózzuk.

2. Felöntjük a vízzel és fedő alatt felforraljuk.

3. Ekkor lekapcsoljuk alatta a lángot,és fedő alatt készre gőzöljük.

4. Nem kell nyitogatni a fedőt kb még 10 percig. Utána érdemes megnézni hogy állnak a köles szemek.

5. Ha puhára főttek már tálalhatjuk is.

Egy egy viszonylag nagy adag. Ebből egy 4 tagú család jóllakik köretként. :) Persze én azt is szoktam hogy megfőzöm ezt a mennyiséget és 1-1 adagot bevágok a fagyóba. Ha gyorsan kell valami pedig csak előveszem.

  • TIPP! Sok helyen a köles mennyiségéhez képesti háromszoros víz mennyiséget javasolnak. Azt is el tudja párologtatni,viszont akkor nyálkás ragacsos lesz a végeredmény. Így pedig szép szemes, szinte gurulós lesz a köret. :)
Jó étvágyat! Aranysárga sárgarépa karikával tálaltam. :)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése