2015. október 20., kedd

Állati tej kontra növényi tej

A csoportban megosztott állati tej fogyasztásának rizikóit bemutató cikkem elég nagy érdeklődést váltott ki az olvasókból. A kutatást Dr. Karl Michaelsson végezte 10 hosszú éven át. Az ő eredményei szerint növekedik a rizikófaktor az alábbi betegségek kialakulásában:


  • szív és érrendszeri betegségek
  • csontvesztés
  • rákos megbetegedés
  • krónikus gyulladás (stb.)
Ezért érzem fontosnak, hogy az én szemszögemből is megmutathassam Nektek mi szól az állati tej fogyasztása mellett és ellen. Természetesen ez az egészséges emberekre vonatkozik.

Az állati tej


Mi a tej?

Tulajdonképpen a nőstény állatok által kiválasztott nedv/váladék amely az utódok gondozására alkalmas. Az emberi szervezet számára "befogadható" állati tejek:
  • szarvasmarha
  • juh
  • kecske
  • bivaly
  • szamár
  • lókanca
  • teve.
Fogyaszthatjuk hőkezelés nélkül, úgynevezett nyers tejként, és természetesen a nyers tejből készült tejtermékek formájában. Kefirek, joghurtok,túrók,tejfölök és természetesen a sajtok és tejsavó készítmények.

Miből épül fel?

A tejet 3 alkotó elemre bonthatjuk. Beszélhetünk tejzsírról, tejcukorról, és tejfehérjéről.

1.Tejzsír
Tulajdonképpen ezt tejszín néven ismerjük a boltokból. Trigliceridekből (összetett zsírsavak) épül fel, amelynek lebontását az segíti elő hogy szervezetünk nagy rész is ilyen jellegű zsírokból áll. 

2. Tejfehérje (ALLERGÉN)
Két komponensből épül fel. Kazeinből és savóból. A tejfehérje allergiás személyek ezt az ún. kazeint nem tudják lebontani az emésztés során. Így szervezetük kóros immunválaszt küld reakció képpen.

Tünetek:
  • bőrtünet: ekcéma, vörös viszkető foltok, csalánkiütés
  • emésztőrendszeri tünet: hányinger/hányás, haspuffadás, hasmenés, görcsös hasi fájdalom
  • anafilaxiás roham: gége és ajkak dagadása (legsúlyosabb tünet)
3. Tejcukor (ALLERGÉN)
Közismertebb nevén a laktóz. Ez a tej természetes cukor tartalmát jelenti. Két komponensű anyag, amely galaktózból és glükózból épül fel. A tejcukor javára legyen írva, hogy elősegíti az ásványi anyagok felszívódását, és a káros bélbaktériumok elszaporodását a vastagbélben. A laktózintolerancia és allergia egy minden 10. embert érintő probléma. Ennek a betegségnek a során az érintett személy nem vagy csak kis mértékben termel laktáz enzimet, mely a tejcukor lebontásáért és felszívódásáért felelős. Ebben az esetben beszélhetünk intoleranciáról (érzékenységről), és allergiáról. 

Tünetei:
  • felfúvódás, szélgörcsök
  • hasi fájdalom, feszülés
  • émelygés,hányinger
  • rossz közérzet
  • állandó fejfájás
  • gyakran jelentkező izomgörcsök
Nagyon fontos megfigyelni hogy a tej 3 fő alkotóeleméből 2 allergén anyag, amely világszerte a felnőtt lakosságának 75%-át érinti.


Milyen előnyökkel bír?

Nagy mennyiségben tartalmaz a szervezetünk számára fontos ásványi anyagokat és vitaminokat.

Ásványi anyagok
  • kálcium
  • foszfor
  • szelén
Vitaminok
  • B2
  • B12
  • B6
A kálcium a csontképzés során játszik fontos szerepet, de ne felejtsük el hogy megfelelő D vitamin bevitelre van ehhez szükség. Mindemellett a csontsűrűségünk 20 éves korunkig alakul ki, utána már csak szinten tudjuk tartani ezt a mennyiséget. Általában azt mondjuk hogy a tej B vitamint tartalmaz. Ami persze igaz is, de fontos megemlíteni hogy mindig komplex trióban, duóban járnak együtt. Egyedül egyik sem fordul elő, hiszen kölcsönösen támogatják egymás hatását. Az idegrendszer megfelelő működésében és fejlődésében játsszák a legnagyobb szerepet. Mindemellett fényessé teszi hajunk/bőrünk/körmeink, pozitív hatással van az emésztőszervi rendszer működésére.




A növényi tej

Mit nevezünk növényi tejnek?

Tulajdonképpen nem mondhatjuk ezeket az élelmiszereket tejnek, csak tej jellegű italoknak. A tej meghatározásáról az FvM (Földművelésügyi Minisztérium) és az ESzCsM (Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium) rendelkezik Magyarországon. Tápértékük, ízük és összetételük is más az állati tejhez képest. Ezek mind attól függnek, milyen alapanyagból készítjük.

Tej alapok


  • gabona félék: rizs, zab,árpa
  • hüvelyesek: szója (személy szerint kerülendőnek tartok)
  • magok: lenmag, chia mag, szezámmag
  • csonthéjasok: mandula, dió, gesztenye, kókusz
Persze a felsorolás a teljesség igénye nélkül készült, hiszen ezek mellett számos olyan gabonát, magot és csonthéjast találunk melyből tejet préselhetünk.

A legnépszerűbb növényi tejek

Szeretnék most bemutatni 2 közismert tejitalt, mellyel kiválthatjuk az állati tejet.

1. Kókusz tej
A kókuszdió reszelt húsából nyerik ezt a folyadékot. A tehén tejhez képest (ha jó minőségű) sűrűbb, hiszen magasabb az olajtartalma. Két típusát különböztetjük meg; a zsíros és a sovány kókusztejet. A zsíros elkészítése közvetlenül a kókuszdió összenyomásával készül, míg a sovány esetében a kókuszhúst meleg vízbe áztatják és 3 alkalommal préselik. Azt gondolom ezt mindenkinek magának kell eldöntenie melyik lesz az igazi kedvence. Bár, felhasználás tekintetében én a zsíros alapanyagokat szószok és krémek,főzelékek készítésére használom. Ezzel szemben a sovány kókusztejet a kávémba löttyintem vagy pudingok,krémek főzésére használom.
Kókusztej termékek:
  • kókuszkrém: tejföl és tejszínhab helyettesítésére (Cocomas kókuszkrém)
  • kókuszmargarin: margarin helyettesítésére (Koko Dairy Free)
  • kókusztejszín: ételek sűrítésére, raguk ízesítésére (Alpro)
Tápanyagértéke 100 ml-ben (Alpro)
20 kcal
0,1 g fehérje
2,7 g szénhidrát
0,9 g zsír
De minden esetben nézzétek meg az általatok vásárolt tejen feltüntetett pontos értékeket!




2. Mandula tej
A mandula tej természetesen a gyönyörűen ovális mandula szemek préselésével, áztatásával készül. Ha nincs tejkészítő masinánk, akkor is elkészíthetjük egy turmix segítségével. A mandula szemeket vízbe áztatzjuk legalább 12 órára. Ezután leszűrjük és egy turmixgépbe halmozzuk. Felöntjük tiszta hideg vízzel és már mehet is a pürésítés. Ha már teljesen krémes egy apró szűrőn/gézlapon átszűrjük és hűtőben tároljuk. Isteni finom,és sűrű tejpótlót kapunk néhány perces turmixolás segítségével.
Természetesen nagyon fontos a bolti vásárlás esetén megnéznünk mit tartalmaz a doboz. Azt javaslom Nektek is,hogy a cukormentes változatot válasszátok. Így nagyon sok előnyös tulajdonsággal bír:

  • segít a testsúly csökkentésében (jó tápanyag értékekkel bír)
  • szív "védő" ital (magas Omega 3 tartalmú)
  • a csontok és immunrendszer őre (magas D vitamin tartalom+kálcium tartalom)
  • alacsony vércukorszint emelő tulajdonságú (alacsony szénhidrát tartalmú)
  • izom erősítő hatású (vasban és B vitaminban gazdag)
  • emésztést segítő hatású (magas rost tartalmú)
Természetesen ezek az értékek a tehéntejjel való összehasonlítás során bírtak ilyen értékekkel.

Tápanyag értékek 100 ml-ben (Alpro)
13 kcal
0,4 g fehérje
0,1 g szénhidrát
1,1 g zsír

Természetesen ez a CUKORMENTES italok esetében értendő. Persze mindenképpen érdemes elolvasni az általad kedvelt márka tápanyag infóit. Ezek irány adó mennyiségek.






Magas fehérje tartalmú alapanyagok

A bejegyzés végéhez közeledve olyan alapanyagokat szeretnék bemutatni Nektek, amelyek magas fehérje tartalommal bírnak. Így növényi tej fogyasztása estén felturbózhatjátok a fehérje raktáraitokat.


  • tojás
  • csonthéjasok
  • magvak
  • gabona félék
  • avokádó
  • sovány húsok, halak
  • quiona
  • hüvelyesek
Remélem a hezitálóknak tudtam segíteni a döntésben. :) Én személy szerint nagyon imádom az összes vegán tejitalt, sajtot, és egyéb tejpótló termékeket. Ugyan a váltás elején sokszor fejtörést okozott, hogy mit mivel tudnék helyettesíteni. De ma már olyan kézenfekvő! 









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése