-

2015. november 3., kedd

Méregtelenítés

Annyira örülök,hogy ilyen sokan tartottatok igényt erre a bejegyzésre. :) 

Régebben ha valaki azt mondta hogy méregtelenítés, biztosan az jutott eszembe,hogy egész nap csak zöldség és gyümölcsleveket iszik és körülbelül fénnyel táplálkozik. Persze ezt már másként látom,és egy nagyon humánus oldalát próbálom Nektek bemutatni.

Annyira sok mindent olvashatunk az interneten és különböző egészség magazinokban. Én most a saját álláspontom szeretném bemutatni Nektek. Ezeknek a módszereknek nincs klinikailag igazolt hatása, csak a magamon lemért pozitív változások. Szeretném ha tudnátok, hogy ez az én véleményem és álláspontom. De ha kipróbáljátok szívesen várom az észrevételeiteket, és a "kritikáitokat". A véleményeitekkel csak több leszek!


Mi a méregtelenítés?

Testünk öntisztulási folyamatainak segítése fokozott folyadékbevitellel és csökkentett méreganyag bevitellel. Leegyszerűsítve segítjük testünk kiválasztó szerveinek munkáját.
Mik a kiválasztó, méregtelenítő szervek?
  • vese
  • máj 
  • tüdő 
  • belek (rostpótlás)
  • bőr (szauna)
Mindezek a szervek segítik a felhalmozott méreganyagok kiürülését. A legnagyobb segítséget akkor adhatjuk számukra ha minden területet külön kezelünk. De hogyan segíthetünk?

A vese

A vese munkáját a megnövelt folyadékbevitellel tudjuk elősegíteni. Nagyon fontos hogy ez a folyadék CUKOR, SZÉNSAV, és SZÍNEZÉK, TARTÓSÍTÓSZER mentes legyen. Hiszen ha ezeket az alapanyag csoportokat bevisszük a szervezetbe hátráltatjuk a máj munkáját. A napi ajánlott folyadék bevitel általános esetben minimum 2 liter, méregtelenítés alatt minimum 3 liter. Én általában ~3,5 litert tudok meginni egy nap. Ez nem tartalmazza a kávét, és a levest.

Mit javaslok? Előszeretettel ajánlom mindenki számára a napi 1,5 liter ásványvizet. Ezt mindenképpen hetente kell váltani (márkát), mert mindegyik ásványvíz eltérő ásványianyag csoporttal rendelkezik. Ha cserélgetjük elősegíthetjük a hiányzó anyagok beépülését. Személy szerint az én kedvencem a Nestlé Aquarel, a Vöslauer és a Jana.
Ez a folyadékmennyiség persze kevés. Ezért gyógyteákkal egészítem ki a napi limitig.
  1. Reggel: rögtön ébredés után éhgyomorra 2 dl langyos diófalevél tea (üresen) VAGY ugyanígy rögtön ébredés után éhgyomorra 2 dl langyos víz fél citrom levével
  2. Napközben: minimum 1 liter citrommal ízesített gyógytea
  3. Este: lefekvés előtt mikor már biztosan nem fogyasztasz semmilyen ételt vagy másmilyen italt 2 dl csalán tea (üresen)
Milyen teát igyak napközben?
Nagyon szeretem a zöld teát, a citromfű teát, hársfa teát, a levendula teát,a menta teát, a gyümölcsteát és a csalán teát. Mindegyik fogyasztható akár 1,5 liter mennyiségben. Általában naponta két féle teát készítek magamnak. Semmilyen tudományos magyarázata nincs, csak jól esik más ízt is fogyasztani. :) 

A diófa tea reggelente elősegíti a szervezet ébredését, és a belek beindulását. Természetesen ez minden teára igaz, hiszen a meleg folyadék ahogy végighalad a tápcsatornán rögtön feladatot ad a bélrendszernek. Nem okoz hasmenést, így nem kell munkába menet attól félni hogy valahol mosdót kell keresni.
Estére azért szeretem a csalán teát, mert egész éjszaka van ideje a vesében kifejteni méregtelenítő és vízhajtó hatását. 

Adjuk csak össze! 1,5 liter ásványvíz+1,5 liter tea+2 dl reggeli tea+2 dl esti tea=3,4 liter



A máj

A máj egy fantasztikus szerv. Olyan hatalmas méregtelenítő munkát végez nap mint nap, hogy időnként megérdemel egy kis szabadságot. Az összes olyan anyag, amely a szervezetünk számára "haszontalan" a májba kerül. Ez a nagyon erős szerv gondoskodik arról,hogy minden toxin kiürülhessen. Itt persze nem csak a konkrét mérgek feldolgozása történik. A legegyszerűbben akkor segíthetünk neki, ha megkíméljük a felesleges tápanyagoktól.

Mit tehetek?
Az javaslom mindenkinek hogy évente két alkalommal mentse fel a munka alól a máját. Ezeken a napokon (max 2 nap) érdemes tisztító napot végezni. Ezen a maximum két egymást követő napon sok zöldség, és gyümölcs fogyasztását javaslom. Akár nyersen, akár párolva akár egy jó kis levesnek elkészítve,de még turmix formájában is remek megoldás. Mindenképpen alaposabban válasszunk alapanyagokat, és próbáljuk vegyszermentes kereskedőtől beszerezni. Ha nem megy, akkor inkább mossuk meg 2x egymás után. Az ilyen napokon nagyon kevés húst, és lisztből készült terméket szoktam fogyasztani. Általában egy kevés növényi tejjel, joghurttal egészítem ki az étkezéseket. Természetesen ha nem érzed azt,hogy ezt jó szívvel meg tudod csinálni semmi gond. Fogyassz értékes rostokat: zabot, rozst, quionát, vagy barna rizst.  Ezzel nem csak a májad de abeleid működését is elősegítheted.

Természetesen az ilyen tisztító napokon még nagyobb szükség van a megemelt folyadék bevitelre. Ez segíti majd elő,hogy a kisebb intenzitással dolgozó májban lerakódott salakanyagok kiürülhessenek.


A tüdő

Mindenki számára ismert, hogy az egyik legfontosabb szervünk a tüdő. Olyan sok feladatot lát el. Ezek közül talán a legismertebb az oxigén felvétele és a széndioxid kibocsátása. Ez természetesen az egész testünk létfenntartásához is elengedhetetlen.
A nem dohányzó emberek tüdeje is sajnos elég sok káros anyaggal találkozik nap mint nap. Ha végigsétálunk az utcán az autók ontják ki magukból a gázokat, ha nem szellőztetjük rendesen a helyiségeinket a bacik megtelepszenek az állott levegőben. Különböző spórák,gombák és vegyi anyagok lengik körül a mindennapjainkat amit érdemes néha ellensúlyozni. Persze nem arra gondolok,hogy holnaptól szkafanderben menjetek dolgozni! :)

A legegyszerűbb módja ennek ha kimegyünk a szabadba (ha lehet ne a belvárosba) és sétálunk, korizunk vagy bicajozunk egy jót. Nem kell ennek megerőltetőnek lennie. Csak menj erdő és természeti kincs közelébe. Próbáld mindvégig az orrodon beszívni és kifújni a levegőt, hogy az orr csillós hám része megszűrhesse és felmelegíthesse azt. Érezni fogod a különbséget. Felgyorsul majd a keringésed és ez mind mind a friss oxigén dús levegőnek köszönhető. Ezt akár naponta is végezhetjük hiszen a jó levegőből sohasem elég. :)

Azért egy kis személyes véleményt is belecsempésznék... A legkedvesebb sportom ami igazán felpezsdíti a tüdő működését az nem más, mint a jóga. Imádattal és ámulattal tekintek minden olyan emberre, aki a légzésével tudatosan végiglélegzi a testét. Most biztosan az jutott eszedbe,hogy hááát ez a "nő" tuti megzakkant. Minden jóga óra és otthoni gyakorlás alkalmával érzem a változást. Nem kell ehhez sem semmilyen óriási tudás. Ülj le vagy feküdj le egy szőnyegre kényelmesen. Csukd be a szemed. Számolj lassan 4-ig míg beszívod a levegőt, majd lassan 4-ig míg kifújod. Addig próbáld csinálni míg a tested megszokja ezt a légzőtechnikát. Ha már ügyesebb vagy emelheted az ütemeket. 4 ütemre beszív és 6-ra kifúj. És ha már ezt a lépcsőfokot is megugrottad jöhet a 4 ütemű belégzés 8 ütemű kilégzés. 
Nem is feltétlen kell nyugalmi állapotba helyezned magad,mert én például feszült helyzetekben is alkalmazom. Ez egy aduász légző technika amely nem csak a keringésedet gyorsítja, hanem az idegrendszeri gócokat is oldja!




A belek

Minden étel vagy ital amit megeszünk értelem szerűen a bélrendszeren végighaladva tud felszívódni. Érdekességképpen megemlíteném hogy a belek hossza megközelíti a 6 métert. Bámulatos nem?
A beleink miatt sem engedhetjük meg magunknak hogy salaktalanító és hashajtó készítményeket fogyasszunk. Olyan reakciót vált ez ki a nagyon érzékeny bélfalban, mintha a torkodon próbálnál meg egy görögdinnyét letuszkolni. Nyilván ez egy erősen sarkított hasonlat! A hashajtó készítmények azáltal váltják ki az éles hasi görcsöket és a hasmenést hogy az ételt gyorsítva emészteti meg a belekkel. Így valamelyest mindig sérülni fognak a bélfalak. A bélben lakozó jótékony bacikról nem is beszélve. Egy kis mértékű mesterséges gyulladás. Ugye ez csökkenti a víz tartalmát, roncsolja a bolyhokat, a bacilusokat és persze a bélfal veszt a rugalmasságából.
Segítsetek neki természetesen!

Mit érdemes?
Amikor egy picit kényeztetnéd a pocakod, érdemes tisztító napot tartani. Természetesen az alapelv ugyanaz, mint a máj tisztító napjánál. Sok rost és sok sok zöldség. Nem írom le az alapelveket,hiszen már egyszer végigolvastátok. :)
Annyival egészíteném ki a fenti jegyzetet,hogy ebben az esetben teljes kiőrlésű péksütemények, tészták fogyasztását is javaslom.


A bőr


Erről a szervünkről gondoljuk talán a legkevésbé hogy részt vesz a kiválasztásban. pedig gondoljatok csak bele,hogy mi történik izzadás közben. A szervezet testedzés, vagy megemelkedett testhőmérséklet hatására elkezd verejtékezni. Ezzel a kiáramló '"vízzel" bacilusok és méreganyagok távoznak a testünkből. A bőrünk sajátságos bőrlégzést végez. Ezért javasolják nyáron a nem testhez simuló, és pamut ruhák viselését. Engedni kell a bőrünket természetes oxigénhez jutni. A pólusok nagyon hamar eltömődnek, és a bennük raktározott méreganyagok gyulladást okoznak. Ezt nevezzük tulajdonképpen pattanásnak. Érdemes időnként elkényeztetni ezt a csodás szervünket is.

Mit tehetünk?
Nagyon jó megoldás ha igyekszünk természetes anyagú ruhákat viselni. A pamut és a len anyag nagyon jól átengedni a levegőt, viszont a hőt ugyanúgy benntartja.
Serkenthetjük a bőrünk "lélegző" mechanizmusát egy kis váltakozó zuhannyal. A zuhanyrózsát állítsuk közepesen erős fokozatra majd a testünk meleg és hideg víz változtatásával veressük le. Iszonyatosan szuper és frissítő érzés lesz. Nagyon szeretek saját magam bőrradírt készíteni, amivel a bőr természetes hámló mechanizmusát segítem elő. A peelingelés (más szóval a radírozás) az elhalt hámrétegeket távolítja el. Természetesen ez is elősegíti a bőr fiatalodását és regenerálódását.

Házi bőrradír
  1. Testradír
    • Keverj össze oliva olajat tengeri sóval. Körülbelül olyan állagúra kell keverni,mintha sár lenne.
    • Körkörös mozdulatokkal vidd fel a bőrödre, és öblítsd le.
  2. Bőrradír érzékeny bőrre
    • Keverj össze oliva olajat barna cukorral (nekem fehérrel is működik,hiszen úgysem eszem meg :D ) 
    • Száraz serpenyőben picit piríts le egy evőkanál levendula virágot. És keverd a cukros olajhoz.
    • A nedves bőrödbe jó alaposan dörzsöld bele, és öblítsd be.
  3. Méregtelenítő testradír
    • Keverj össze tengeri sót, joghurtot és 1 evőkanál mézet.
    • Kend fel a bőrödre és picit hagyd pihenni rajta. Majd körkörös mozdulatokkal dörzsöld át a tested, és öblítsd le.
    • A méz szuper erős méregtelenítő hatásával kiszippantja a méreganyagokat a bőrből, a joghurt tejsav tartalma pedig fellazítja az elhalt hámsejteket.
Nem ajánlom ezeket nap mint nap alkalmazni. A bőrünk is tudja a természetes rendszert és ebbe agresszívan nem kell beleavatkoznunk. De ha minden héten 1 alkalommal elvégzed valamelyik testradírozást abszolút megtalálod a jó arányt a külső beavatkozás és a belső rendszer egyensúlya között. A gyógynövény és a méz aránya adott. A többi a kezelendő testfelület nagyságától változik. Ha csak a pocakodat kezeled nyilván kevesebb olajra lesz szükséged mint egy teljes testradírnál. 

Mivel segíthetsz még?
Természetesen a sok folyadék fogyasztással és a friss alapanyagok vásárlásával. Ha az emésztésed és a tested egészséges akkor a bőröd is rugalmas és egészséges színű lesz. De ha még egy picit kényeztetnéd magad feltétlen ajánlom a szaunázást. Remek méregtelenítő hatású, és bőrlégzést segítő terápia. A forró gőz felpuhítja a pórusokat és megnyitja az utat a toxinoknak. A hideg zuhany a megnyílt pórusokat bezárja és még erősebb munkára késztetni. Csodálatos nem? :)

Annyi mindenről volt szó ebben a bejegyzésben, hogy így a vége felé szeretném összefoglalni nektek milyen jótékony hatása van a méregtelenítésnek.


Egy jó méregtelenítés segít...

  • a hatékonyabb táplálék feldolgozásban
  • a kiegyensúlyozottabb anyagcsere folyamatokban
  • az immunrendszer kialakulásában
  • és javulnak a szervezet regenerációs folyamatai!
Tudjátok ÉP TESTBEN ÉP LÉLEK!

Kérdéseitekkel és tapasztalataitokkal forduljatok hozzám bizalommal! 
rekabolla@gmail.com








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése