2015. augusztus 1., szombat

Kakukkfüves marha ragu

Ez egy öröklődő recept. Édesanya barátnője készítette először,aztán Anyu is elkészítette már és most én is megpróbálkoztam vele. Mindannyian költöttünk rajta egy picit,de azt gondolom ez az étel amit tényleg mindegy hogy készítesz, hiszen az ízek magukért beszélnek. :)

Hozzávalók (4 személyre)

  • 60 dkg sertés comb
  • 40 dkg szürke marha lábszár
  • 1 szál póréhagyma
  • 3 darab sárgarépa
  • 4 darab paradicsom
  • 50 dkg gomba (erdei gombával az igazi)
  • só,bors
  • 2 teáskanál kakukkfű
  • 15 szem boróka bogyó
  • 2 dl száraz fehér bor (Hilltop Irsai Olivér)
  • 2 liter víz
Most bográcsban készítettem, míg rendezgettünk a kertben. A főzés ideje a marha hús miatt viszonylag sok időt: 2-3 órát vesz igénybe. Természetesen ez sertés húsból is tökéletesen finom! :)

1. Minden húst, és zöldséget alaposan megmosok, és előkészítek.

2. Pucolás és kockázás után kezdődhet a főzés.


3. Mangalica zsírt hevítettem a bográcsban, majd a két féle husit külön-külön lepirítottam. Érdemes csak rázogatni,hogy ne sértsük meg a hús rostokat, és így még porhanyósabbra főhessen.

4. A bogrács alján nem gond ha ott maradnak a pörc darabok,ettől lesz igazán szaftos.

5. Ha mindkét husi szépen megpirult, minden alapanyagot(húsok, répa,hagyma,paradicsom,gomba) a bográcsba teszek.

6. Megszórom sóval,borssal és a boróka bogyóval. Ha picit összefonnyadt minden alapanyagunk felöntjük a borral.
  • FONTOS! A bogrács már nagyon forró volt, és tulajdonképpen csak zsíros alapanyagokat tartalmaz így biztosan nagyon sercegni,és fröcskölni fog. Ezért óvatosan, kellő távolságról locsoljátok meg, nehogy megsérüljetek.
7. A borral felforraljuk, majd kezdetét veszi a főzés. A vizet fél literes adagokban öntöm a raguhoz. Amint elfőtt egy adagnyit után töltöm. Azért szoktam így csinálni,hogy a szaft minden felöntés alkalmával csak gazdagabb lehessen. Nem szeretnénk egy gulyásra hajazó leveses ragut enni.

8. Amikor már 2 alkalommal elfőtte a levét belemorzsolom a kakukkfüvet. Az illatok, amik ekkor felcsapnak a bográcsból szerintem összecsődíti majd a szomszédságot! :)

9. A husik porhanyós puhulásáig főzzük,és savanyúsággal esetleg rizzsel tálaljuk.

Azt gondolom ehhez az ételhez elég sok türelemre van szükség, de bízzatok bennem megéri! :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése