-

2015. augusztus 26., szerda

Aranykalász (péksüti alaprecept)

Ez egy igazán furcsa ötletből alakult recept lett. Pizzás grissinit szerettem volna készíteni, de tulajdonképpen rájöttem hogy ez egy univerzális tészta.
Alapreceptnek mondanám,amely édes és sós változatában is tökéletesen elkészíthető.

Hozzávalók (4 darab)

  • 85 g Első Pesti Malom rizs liszt
  • 85 g Nutri free Mix per dolci 
  • 10 g útifűmaghéj (~1 púpos evőkanál)
  • 80 g Bio Rice rizs tejszín
  • 10 g oliva olaj (~1 evőkanál)
  • 1 nagy csipet szódabikarbóna (citromlében oldva)
Innentől szabad a választás, hogy sós vagy édes finomságot készítünk.
Sós esetében 1/2 teáskanál sóval ízesítjük, és friss fűszerekkel, esetleg magokkal.
Édes változatban xilittel/mézzel édesítjük, de akár lekvárt is keverhetünk a tésztába. Ez esetben a rizstejszín mennyiségét csökkentenünk kell. Természetesen akár fahéj,akár citrom héj is kerülhet bele.

1. A száraz és a nedves alapanyagokat külön tálba tesszük.

2. Mindegyiket jól összekeverjük külön külön.

3. A liszt közepébe teszünk egy kis mélyedést, ahová a nedves anyagokat tesszük.

4. A tenyerünk között morzsára dörzsöljük.

5. Apránként vízzel higítjuk,míg homogén ruganyos tésztát nem kapunk.

6. Letakarjuk,és míg a tepsit és a nyújtódeszkát előkészítjük pihentetjük a tésztát.

7. Jól összedolgozzuk ismét, majd 4 részre vesszük.

8. 4 gombócot formázunk,melyeket egyenként összegombócolunk.

9. Az aranykalász készítéséhez egy gombócot 3 részre osztunk, és hosszú kígyókat sodrunk belőle. Összefogjuk a végeket,majd összefonjuk.

10. Sütőpapíros tepsibe helyezve 180 fokon 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.


Bocsánat a képért, de annyira fincsire sikerült hogy már csak a reggeli dobozolásom képén sikerült lekapni! :D  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése