-

2015. augusztus 3., hétfő

Tavaszi rizottó

Mikor beköszönt a jó idő, és végre friss zöldségeket lehet kapni a piacokon nem bírok ellenállni,hogy ne főzzem össze őket. Így született meg ez az olasz recept, magyar módra. :)

Hozzávalók (4 személyre)

  • 80 dkg sertés karaj (vagy csirkemell filé)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 125 g zsenge zöldborsó
  • 125 g friss sárga répa
  • 250 ml Basmati rizs
  • őrölt bors, só
  • 1 teáskanál kókusz zsír
  • 1 liter zöldség alaplé (recept a bejegyzés végén)
1. A húst mosom, tisztítom és apró kockákra szeletelem.

2. Kókuszolajat hevítek egy lábosban, és zúzott fokhagymával félig puhára párolom a husikat. Csirek esetén rövidebb időt vesz ez a folyamat igénybe.

3. Rászórom a friss, mosott zöldségeket.

4. Felöntöm a nyers Basmati rizzsel, és 500 ml zöldség alaplével.

5. Ha szükséges megfűszerezem. Hiszen az alaplé is ízesített.

6. Felforralom, majd takarék lángon készre főzöm. Érdemes 15 percenként rálesni miújság a fazékban. Ha szükséges akkor pedig locsolgatni a még meglévő alaplével.

7. Körülbelül 60 perc alatt krémesen lágyra, és igazán ízletesre pároljuk.

Friss zöldségekkel, savanyított gyümölcsökkel tálaljuk! 

Zöldség alaplé
  • 1/2 karalábé
  • 1 sárgarépa
  • 250 g spárga letördelt vége
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 lila hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tv paprika
  • 2 evőkanál Dénes Natura "vegeta"
  • 1 liter víz
1.A zöldségeket mossuk, hámozzuk és felszeleteljük. Nem esszük meg őket, így érdemes csak úgy immel-ámmal felszeletelni.

2. Megfűszerezzük a vegetával, és felöntjük vízzel.
  • TIPP! Ha nincs házi vegetád, sóval borssal és babérlevéllel főzd össze a zöldségeket.
3. Mindent puhára főzünk, és hagyjuk kihűlni. Leszűrve bármilyen ételt dúsíthatunk vele.

Jó alkalom lehet már félig romlott zöldségek felhasználására. Kivagdossuk az esetleges rossz részeket, és csak összefőzzük. Természetesen hús csonttal is dúsíthatod így szószokat is készíthetünk belőle.



Újra eljött a mi legkedvesebb ebédünk ideje. Picit variáltam a recepten, hogy egy végtelenül egyszerű változatot tudjatok elkészíteni.

Hozzávalók (4 személynek)

  • 250 g csirkecomb filé
  • 1000 ml húsleves 
  • 250 ml basmati barna rizs
  • 2 szál újhagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 db saláta cukkini
Ha sok húslevest találok csinálni, akkor leszűröm a megmaradt levet és csavaros dunsztos üvegben elteszem a fagyóba. Ilyen ételek előtt előveszem, és isteni alaplevet kapunk. Ha nincs otthon levesed egy kevés zöldség levesnek való zöldséget forralj fel 1 liter vízzel,és fűszerekkel.

1. A rizst hideg vízben 2-3 alkalommal átmossuk. Pici kókuszzsíron lepirítjuk és felöntjük 500 ml alaplével. Folyamatosan kevergessük,nehogy leégjen. Amikor már majdnem az összes vizet elforrta, még 250 ml-el felöntjük. Így finom ragacsos lesz.

2. A húst mossuk, kockázzuk. Sóval borssal bedörzsölve kókuszolajon lepirítjuk. Tálba szedjük.
  • TIPP! Csak picit fűszerezzétek,hiszen az alaplé nagyon finom ízes. Nehogy sós legyen.
3. A husi után maradt pörcös kókuszon lepirítjuk a karikázott újhagymát. Majd hozzáadjuk a karikázott sárgarépát. 3 merőkanál alaplével felöntve fedő alatt félpuhára pároljuk.

4. Cukkinit mossuk, hámozzuk és felkockázzuk. A ress répához adjuk,és azt is ressre pároljuk.

5. Ha minden alapanyag elkészült, akkor a rizshez adagoljuk szépen sorban a husit és a zöldséges ragut. Alaposan megkeverjük, és tálalhatunk is.

Tökéletes lehet még céklával, sütőtökkel vagy bármilyen általatok kedvelt zöldséggel. Sőt, a husi sem feltétlenül fontos bele. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése