Töltött gomba (2 személy)
- 500 g fehér champion gomba
- 1 szelet szalonna
- 1 pici fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 főtt tojás
- só,bors
- 100 ml rizstejszín
1. A gombákat megpucoljuk és egy tálcára tesszük egymás mellé. Pici sót szórunk a kapaljukba,és legalább 1 órára hűtőbe dugjuk.
2. A tojásokat közben feltesszük főni,és forrástól számított 10 perc alatt keményre főzzük.
3. A vöröshagymát apróra kockázzuk a szalonnával. Pici mangalica zsíron üvegesre pároljuk,
4. Ha a tojásra várni kell,akkor egy picit vegyük le a töltelék alapját a tűzről.
5. A tojást meghámozzuk és darabokra tördelve a szalonnás raguhoz adjuk. Villával/fakanállal összenyomkodjuk.
6. Újra a tűzhelyre tesszük és jó alaposan összesütjük. Sózzuk, borsozzuk és megízesítjük a zúzott fokhagymával.
7. A rizstejszínt belekeverjük és jöhet a töltés.
8. A gombákat kivesszük a hűtőből. Ha esetleg levet eresztett azt csak kiöntjük a kalapokból.
9. Gombánként kb 1 evőkanál töltelékkel kell számolni. Ízlés szerint megszórhatjuk reszelt vegán vagy laktózmentes sajttal.
10. Kizsírozzuk a tepsit, beleültetjük a gombákat és lefedjük.
11. 220 fokos sütőben 25 perc alatt megsütjük, majd fedő nélkül még 5 perc alatt megpirítjuk.
Párolt köles
- 250 ml köles
- pici só
- 625 ml víz
1. A kölest beletesszük egy lábosba és megsózzuk.
2. Felöntjük a vízzel és fedő alatt felforraljuk.
3. Ekkor lekapcsoljuk alatta a lángot,és fedő alatt készre gőzöljük.
4. Nem kell nyitogatni a fedőt kb még 10 percig. Utána érdemes megnézni hogy állnak a köles szemek.
5. Ha puhára főttek már tálalhatjuk is.
Egy egy viszonylag nagy adag. Ebből egy 4 tagú család jóllakik köretként. :) Persze én azt is szoktam hogy megfőzöm ezt a mennyiséget és 1-1 adagot bevágok a fagyóba. Ha gyorsan kell valami pedig csak előveszem.
- TIPP! Sok helyen a köles mennyiségéhez képesti háromszoros víz mennyiséget javasolnak. Azt is el tudja párologtatni,viszont akkor nyálkás ragacsos lesz a végeredmény. Így pedig szép szemes, szinte gurulós lesz a köret. :)
Jó étvágyat! Aranysárga sárgarépa karikával tálaltam. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése