Forrás: http://www.nlcafe.hu/gasztro/20140129/glutenmentes-sutes-recept-liszt/
Köszönet a receptért a szerzőnek! :)
Persze mint minden recepten ezen is változtattam. És nem azért mert azt gondolom nem elég jó, hanem csak a saját ízlésemre szabtam. Az arányokon nem változtattam, csak az alapanyagokon. És volt amit ki is hagytam belőle! Viszont egy röpke kis elolvasás miatt jóval több vizet tettem bele. Így a zsemlécskéim inkább csak korongok lettek. Az eredeti receptben alkalmazott mennyiséget javaslom.
Hozzávalók (6 zsemléhez)
- 1 teáskanál chia mag
- 1 teáskanál lenmag
- 1 teáskanál só
- 1 csipet eritritol
- 1-1 evőkanál lenmag, tökmag, szezámmag
- 70 g rizsliszt
- 50 g köles liszt
- 30 g lenmag liszt
- 30 g kukorica keményítő
- 50 g tápióka keményítő
- 1/4 teáskanál szódabikarbóna
- 1,5 teáskanál száraz élesztő
- 1 tojás
- 300 ml víz (a fele elegendő!!)
1. A chiat és a lenmagot ledaráljuk és 2 evőkanál forró vízzel kocsonyásítjuk.
2. Egy jó nagy tálba szórjuk a száraz alapanyagokat: liszteket, magokat, keményítőket, élesztőt,szódabikarbónát, eritritet és a sót.
3. Egy másik edényben elkeverjük a felvert tojást a vízzel.
4. A száraz anyagokhoz adjuk a chia kocsonyát és a tojásos vizet. 4-5 perc alatt csomómentes, ragacsos tésztát keverünk belőle.
5. Most kivételesen végig robotgéppel dolgoztam, hogy ne pazaroljam a tésztát azzal, hogy a kezemről levakarva a csapba mossam.
6. Lefedjük frissen tartó fóliával és 2 órát hagyjuk pihenni.
7. Ha szeretnénk megsütni, akkor vizes kézzel megformázzuk és még 40 percig hagyjuk a tepsiben pihenni.
- TIPP! Kenyér is készíthető belőle jénai edényben. Az alap recept is ezt javasolja. Én zsemléket formáztam,de mivel elmértem a vizet így korongok lettek.
8. Ha nincs időnk a sütésre tegyük be a hűtőbe, és sütés előtt 90 perccel vegyük ki, majd formázzuk meg.
9. A sütőt 200 fokra melegítjük, és bedugjuk a zsemléket.
- TIPP! Ha szeretnéd picit díszíteni akkor kend le olajjal, és szórj rá magokat.
10. 35 perc alatt ropogós aranybarnára sütjük a zsemléket.
11. Rácsra tesszük kihűlni, majd zacskóban tároljuk.
Alig várom hogy holnap reggel legyen, és beleharaphassak ezekbe a csodás zsemle korongokba. Ígérem ha legközelebb is elkészítem rendes víz arányokkal, bővítem a kép listát. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése