Mutatom is!
3 féle péksütit készítettem 1 adag tésztából. Így mindegyik csak egy kisebb adag. Szerettem volna megmutatni hogy mennyi mindenre használható ez az alaprecept.
Alaptészta
- 150 g PaleoLét lisztvarázs
- 50 ml víz+2 evőkanál útifű
- 1 pici só
- 1 mokkáskanál foszfátmentes sütőpor
- 100 g zsír (állatit javaslok,mert a kókusztól töredezik a tészta)
- 1 evőkanál puffasztott amaránt
- 50 ml víz
1. Az útifüvet összekocsonyásítjuk a vízzel.
2. A lisztet és a száraz alapanyagokat alaposan elkeverjük.
3. Beleöntjük a kocsonyát, és elmorzsoljuk a kezünk között.
4. Belemérjük a zsírt,és azzal is alaposan átdolgozzuk. Tényleg érdemes mangalica vagy kacsa zsírral dolgozni,mert ennek jobb az összetétele. Ezáltal finom ruganyos tésztát készíthetünk. Ha kókusszal dolgozunk sajnos töredezni fog a tészta,és nem tudjuk szépen formázni.
5. Ráöntjük a maradék vizet, és ruganyos tésztává gyúrjuk.
6. Frissentartó fóliában szobahőmérsékleten 5 percet pihentetjük.
7. Formázzuk, és megsütjük.
Almás kosárka (1/3 rész tészta)
- 200 g idared alma
- 1 teáskanál fahéj
- 12 darabos muffin sütő
- A legyúrt tésztát egy sütőpapír és a fólia között vékonyra kinyújtjuk és egy nagyobb szaggatóval/pohárral korongokat szaggatunk.
- Egy muffin sütőt kibélelünk a kiszaggatott tészta korongokkal és ízlés szerint megtöltjük. Díszítésnek érdemes még egy picit darab tésztát hagyni, és egy szép tészta mintával kidíszíteni.
- Nem kenem ki semmivel sem a formát, hiszen a zsiradék elegendő ami a tésztában van.
- Almás töltelékként lereszeltem 200 g idared almát és egy teflon serpenyőben picit összefonnyasztottam a fahéjjal.
- Egy evőkanál almás tölteléket tettem a kosárkákba, és a szivecske alakúra szaggatott díszt a tetejére tettem.
- Forró sütőben (vizet tettem a sütő aljára) 180 fokon 25 perc alatt ropogósra sütöttem.
- Rácsra tesszük,és kihűtjük. FONTOS! mert különben nem tudod szépen kihalászni a formából.
Kakaós csiga (1/3 rész tészta)
- 1 teáskanál holland kakaópor
- 1 teáskanál eritritol
- A tésztát kinyújtjuk egy sütőpapír és a frissentrató fólia között.
- Rászórjuk az édesítőt, és a kakaót. Persze ha a teljes tésztát készíted ennél a mennyiségnél jóval többre lesz szükséged.
- Ha szeretnéd hogy a töltelék jó szaftos legyen, érdemes egy kevés kókuszolajjal összemelegíteni a kakaót és édesítőt.
- Feltekerjük, és felkarikázzuk.
- Sütőpapíros tepsibe tesszük és 20 perc alatt megsütjük.
- Forró sütőben 180 fokon. (vizet tettem a sütő aljára)
Pizzás táska (1/3 rész tészta)
- pizzakrém
- sonka
- A tésztát kinyújtjuk a fent leírt módon.
- Most igyekeztem szabályos téglalapot formázni,hogy a saját dolgomat megkönnyítsem.
- A tészta felét megkentem pizza szósszal. Általában a fagyóban pici edényekben nekem van ami pizzáról vagy olasz szószokból megmarad. Így megkönnyítem a saját dolgom.
- Ráteszem a sonkát, vagy amivel még meg szeretném tölteni.
- Félbehajtom,és lenyomkodom a széleit és az alját.
- Egy éles késsel megvagdosom a tetejét, hogy gyorsabban átsüljön és persze hogy gusztább legyen.
- Forró sütőben 180 fokon 20 percig sütöm.
- Rácsra teszem kihűlni, és dobozba téve a hűtőben tárolom.
Egy alaptésztából rengeteg féle finomságot készíthetünk. Így mi sem unjuk meg egész héten ugyanazokat az uzsikat, vagy tízóraikat. És természetesen az ízesítésnek már csak a fantáziátok szabhat határt. :)
Jó kísérletezgetést hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése