-

2015. július 31., péntek

Vadas mártás házi metélttel

Ennek a receptnek minden apró kis részletét még gyerekkoromban lestem el az én szeretett Nagyikámtól... Sajnos már nem lehet velünk,de mindig kisüt a nap az égen ha ezt az ételt készítem. Remélem Ő is mosolyog! <3

Vadas mártás (a címkézés erre vonatkozik)

  • 5 darab sárgarépa
  • 3 darab fehérrépa
  • 1/2 póréhagyma
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • 6 darab babérlevél
  • só, bors ízlés szerint
  • 40 dkg karaj
  • 10 dkg füstölt hús (csülök, sonka,szalonna,császár, bármi amit szerettek)
  • 100 ml Alpro rizs tejszín
  • 1 teáskanál mustár (cukormentes)
1. A husikat/zöldségeket alaposan megmossuk, felszeleteljük. Nem fontos hogy apró legyen,hiszen a husi puhulásáig főzzük.

2. Előveszünk egy 2-3 literes lábost (fontos, hogy beférjen a hűtőbe), és elkezdjük rétegezni. Felezzük el az alapanyagokat nagyjából.

3. Répák,hagyma,füstölt husi, babérlevél, az összes karaj szelet. Ekkor megszórjuk sóval,és a borssal,és a fokhagyma felével. Arra figyeljetek ha igazán minőségi házi füstölt húst használtok, az is enged ki magából elég sok sót. Majd még egyszer megismétlem ezt a rétegezést a zöldségekkel.

4. Lefedem,és közepes lángon a husi teljes puhulásáig főzzük.

5. Levesszük a tűzről, kihűtjük majd egy éjszakára lábosostul a hűtőbe tesszük.

6. 1 nappal később elővesszük a lábost a hűtőből. A babérleveleket és a husikat kihalásszuk.

7. A bent maradt finomságokat összeturmixoljuk, és felengedjük a rizs tejszínnel, és a mustárral. Picit összerottyantjuk. Ekkor már visszatesszük a husikat is,hogy a mustár savanykás ízét át vehessék.

8. Forrón tálaljuk!

Kínálhatunk mellé házi tésztát, vagy zsemle gombócot. Én most egy egészséges szénhidrát csökkentett házi metélttel készítettem. Erre már NEM vonatkozik a tojás,és gluténmentes címke!

Házi metélt (2 adag)
  • 10 dkg teljes kiőrlésű zabliszt
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • 2-3 evőkanál víz
1. A lisztet és a sót alaposan összekeverjük.

2. A közepébe ütjük a tojást, majd elmorzsoljuk. Ha felvette a liszt a tojást, jöhet a következő lépés.

3. Felöntjük a vízzel, majd egy jó keménynek tűnő gombócok készítünk belőle.

4. Lisztezett deszkán papír vékonyra nyújtjuk, majd késsel/derelye metszővel vékonyan felcsíkozzuk. 
  • TIPP! Ha nagyobb darabokra vágjátok, akár frissen lasagne, csusza tésztának is alkalmas.
5. A felét frissen kifőzzük sós forró vízben. De figyeljetek rá oda, mert 1,5 percnél nem szükséges több idő a főzéshez. Hiszen friss a tészta.

6. A másik felét tegyétek újságpapírra, picit lisztezzétek be és szárítsátok ki. Ha kiszáradt papír zacsiban max. 1 hétig eltárolható! :)
  • FONTOS! Mindenképpen papír zacskóban, vagy összecsavart újságpapírban (nem fényes) tároljátok, hogy ne penészedjenek be a tészta csíkok.
Tálaláskor egy tényér közepére halmozzuk a tésztát, majd rámerünk egy kevés szószt és husit. Megéri a tésztával is vesződni,hiszen fantasztikusan finom. És a büszkeség, amit majd akkor érzel,mikor a kézzel gyúrt, nyújtott és szaggatott tészta evésekor érzel megér minden pénzt.

Legyünk háziasak, hiszen ezzel nem csak magunkat de a családunkat is meg tudjuk óvni a felesleges adalék anyagok bevitelétől.

Jó étvágyat hozzá! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése