2015. július 31., péntek

Bägel

Mikor még az előző blogommal működtem, már egyszer elkészítettem ezt a finom bägelt. Most azonban megint sikerült picit finomítanom rajta! A következő alkalommal igyekszem egy élesztő, és gluténmentes változattal előrukkolni! :)

Hozzávalók (4 darabhoz)

  • 100 g zabpehely
  • 50 g chia mag
  • 50 g dió
  • 50 g világos rozs liszt
  • csipet xilit, só
  • 7 g porélesztő
  • ~150 ml langyos víz (lisztek,magok fajsúlyától függően)
1. A zabot, chiat és a diót liszt szemcsésre őrlöm, majd elkeverem a sóval, a xilittel és a rozs liszttel.

2. Hozzáadom az élesztőt,és a vizet. Jó alaposan meggyúrom. A tészta közepesen lágy, de formázható lesz.

3. A masszát 4 egyenlő gombócra osztom, és 15 percig hagyom kelni egy tiszta konyharuha alatt.
  • TIPP! Érdemes valamilyen mag őrleményen, liszten dolgozni. A tészta elég ragadós, de pont e miatt nem lesz kemény, és száraz sütés után!
4. 15 perc eltelte után ismét megszórjuk liszttel, és téglalap alakúra nyújtjuk. Nagyon fontos a rendszeres szórás,hiszen elég ragadós a tészta. Elsőre törősnek tűnhet, de az nem lesz gond.

5. A téglalapokat a hosszú oldaluknál fogva tekerjük fel egy szép kukacnak. Csípjük össze a végeket, hogy egy lukas karikát kapjunk.

6. Visszatakarjuk,és még 40 percig kelesztjük.

7. Közben felteszünk egy lábosban vizet forrni, egy csipet cukor helyettesítővel és szódabikarbónával. Előfőzzük a bägeleket.
  • FONTOS! Minden oldalt max 30 másodpercig szabad sütni, különben megkeményedik,és egy karika követ kapunk! :D
8. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, majd a sütőpapíros tepsire kiszedett bägeleket 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

9. Ha szeretnéd hogy szép fényesek legyenek, kend meg egy felvert tojással és szórd meg magokkal.

10. Rácsra tesszük, és teljesen kihűtjük!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése