2015. július 31., péntek

Maci pogi

A nagy húsvéti sütés főzés egyik legkedvesebb receptje következik. Az elnevezés valóban elég viccesen hangzik! :) De mikor már a 10. ismerős kérdezte meg mit készítek, és a medvehagymás pogácsa fantáziátlan neve nem keltette fel érdeklődését, elneveztem maci poginak. Azóta rajta ragadt! :) De mi így szeretjük... Abban az esetben, ha a zablisztet lecseréled Schär, Nutri free vagy bármilyen más GM lisztre, máris glutén és tejmentes változatban tudod elkészíteni! :)

Hozzávalók

  • 250 g kukorica liszt
  • 250 g barna rizs liszt
  • 150 g hajdina liszt
  • 100 g zab liszt
  • 75 ml mandula tej
  • 7 g porélesztő+1 csipet xilit
  • 300 g mangalica zsír
  • nagy csipet só
  • 2 darab tojás
  • 1 nagy marék medve hagyma

1. A tejet meglangyosítom, és beleszórom a xilites élesztőt. Hagyom felfutni.

2. Közben a liszteket összemérem egy nagy tálban. 

3. Lukat készítek a kupac közepébe, és beleütöm a megmosott tojásokat, a zsírt és persze az élesztős tejet.

4. Jó alaposan összedolgozom, hogy szépen összeálljon a tészta. 

5. Frissen tartó fóliába csomagolom, és 1 órára a hűtőbe teszem pihenni.

6. 1 óra elteltével kiveszem, lisztezett deszkára borítva 5 mm vastagra nyújtom. Megkenem egy kevés mangalica zsírral és a medvehagyma 2/3 részével megszórom. 

7. Most következik a hajtogatás. A hosszabb széleket behajtom a tészta közepére, majd az egyik rövidebb felétől pedig 3 részbe hajtom. A következő képen látjátok, hogy néz ki hajtogatás után.


8. Újra visszatesszük becsomagolva, és 20 perc után ismét nyújtjuk, zsírozzuk és beszórjuk.

9. Én most visszacsomagoltam és 1 éjszakán át pihentettem a hűtőben. De 20 perc pihentetés is elegendő ennek a finomságnak.

10. Kivesszük a hűtőből, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, bevagdossuk a tetejét és kiszaggatjuk. Ízlés szerint apró de akár egészen nagy pogikat is szaggathattok.

11. Sütőpapíros tepsire tesszük, megkenjük tojással és forró sütőben 180 fokon 20 perc alatt ropogós aranybarnára sütjük.

12. Rácsra tesszük,és kihűtjük!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése