2015. július 31., péntek

Rozsos zsemle

Két személyes reggelihez elegendő friss ropogós rozsos zsemle reci következik. :)

Hozzávalók (2 darabhoz)

  • 100 g hajdina liszt
  • 150 g világos rozs liszt
  • 1 marék lenmag (vagy más általad kedvelt magvak)
  • csipet só
  • 7 g porélesztő
  • 2 evőkanál útifűmaghéj+150 ml víz
  • 100 ml langyos víz.
1. Első lépésként az útifűmaghéjat beáztatjuk a vízbe,hogy egy kocsonyás végeredményt kapjunk. Ha nem szeretnél ezzel bíbelődni, akkor pótolhatod 1 tojással!

2. A száraz alapanyagokat egy tálba mérjük, és jó alaposan elkeverjük.

3. Felöntjük az útifűmaghéj kocsonyával, és kézzel összemorzsoljuk. Ha már felvette a liszt ezt a kocsonyás rost forrást, felöntjük a langyos vízzel.

4. Addig dagasztjuk kézzel/géppel, míg homogén ruganyos tésztát nem kapunk.

5. Letakarjuk, és 1 órán át szobahőmérsékleten kelesztjük.

6. Kelesztés után lisztezett deszkára borítjuk, és két egyforma zsemlét gömbölyítünk belőle.

7. Sütőpapíros tepsire tesszük, és hideg sütőbe toljuk.

8. 250 fokra melegítem, és 10 perc után 180 fokra visszavéve 20 percig ropogósra sütöm.

Jó étvágyat hozzá! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése