2015. július 31., péntek

Napkalács

Ez is egy húsvéti finomság, ami ugyan nem a sonka kíséreteként de utána egy remek csemege lehet. :) Picit megdíszítettem a tetejét, ezért kapta a napkalács nevet. A család imádta, bár azt kérték,hogy legközelebb picit édesebbre készítsem a csoki krémet. Így az édesszájúak megduplázhatják a cukorhelyettesítő mennyiségét.

Lássunk is hozzá! :)

Tészta

  • 250 g világos rozs liszt
  • 100 g rizs liszt
  • 150 g zab liszt
  • 1 tojás
  • 2 teáskanál xilit
  • 7 g porélesztő
  • 150 ml mandula tej
  • pici só (csak az édes ízek kihangsúlyozása miatt)
1. Az alapanyagokat egymás után egy tálba szórom.

2. Érdemes először a száraz, majd másodszor a nedves anyagokat beleönteni.

3. Szép ruganyos tésztát gyúrunk belőle. Ha más fajsúlyú liszteket használsz, elképzelhető hogy a tej mennyiségét picit csökkentened, növelned kell.

4. Frissen tartó fóliába csomagolva a hűtőbe teszem 1 órára.

Közben elkészítem a házi csoki krémet, amivel megkenem majd a rétegeket.

Csokikrém
  • 1 evőkanál kókuszzsír
  • 2 evőkanál holland kakaópor
  • 2 evőkanál eritrit
  • 1 evőkanál őrölt mogyoró (ha nutella hatást szeretnél elérni)
1. A kókuszzsírt egy picike lábasban teljesen felolvasztjuk. Kis lángon elegendő, hiszen nem égetni szeretnék a zsiradékot.

2. Belekanalazzuk az eritritet és a kakaó port. Addig keverjük, míg egy selymesen lágy csokis folyadékot nem kapunk.

3. Ha nutella utánzatot szeretnél készíteni, akkor ebben a fázisban kell az őrölt mogyorót a krémhez adnod.

Most következik a kalács összeállítása.

1. A tésztát kiveszem a hűtőből,és lisztezett deszkán 4 egyforma részre osztom.

2. Egy 26 cm átmérőjű torta formát kikenek kókuszzsírral, hiszen ebben készítem majd el ezt a finomságot.

3. A gombócokat megpróbálom a tortaforma nagyságára nyújtani, majd szépen rétegezem a csoki vagy nutella krémmel.

4. 1 tészta megkenve krémmel, majd rá a következő, és így tovább. A legfontosabb,hogy a tetejét már nem kenjünk meg csoki krémmel, hogy ne égjen a sütőben keserűre!

5. Óvatosan 16 cikkre vágom a kört, amelynek a közepén hagyok egy kis részt, amelyet nem vágok át.

6. Minden cikket óvatosan eltekerek valamelyik irányba, mintha össze akarnám sodorni. Fázis fotó sajnos nem készült, de amint legközelebb elkészítem hozok egy portfóliót róla.

7. Ha esetleg túl nagyra nyújtottuk a köröket, és maradt levágott tészta sodorjuk meg, és készítsünk belőle mintát a tetejére.

8. Feltesszük a torta forma szélét, és egy nagy gáztepsibe helyezzük. Csak a lecsepegő csoki krém miatt érdemes, hogy ne kelljen kisikálnunk a tűzhelyet.

9. Forró sütőbe dugjuk, és 170 fokon 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Picit bonyolultnak tűnhet elsőre, de ígérem tényleg nem az! :) Ha elsőre a képet nagyítod ki,máris érteni fogod mi lesz az elkészítés menete! :) Remélem sokan kipróbáljátok majd.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése