2016. január 3., vasárnap

Rakott zöldbab

Igazi finomság, pláne így a ünnepek cseppet sem gyomor kímélő kínálói után. Gyorsan elkészíthető, mégis nagyon ízletes. Akár kétnapi ebédnek is ideális.

Az új évben igyekszem minden receptet allergén mentesíteni. Természetesen ez ne feltétlen a most elkészített ételre vonatkozik, viszont találtok egy táblázatot a recept elején amiben az allergén alapanyagok cseréjét, és mennyiségét találjátok meg. Leljétek örömötöket a főzésben.

Alapanyag csere


  • Gluténmentes diétában árpagyöngye  köles vagy barna rizs
  • Tojásmentes diétában 2 darab tojás 1 dl növényi vagy állati tejszín

Hozzávalók (4-5 személyre)


  • 0,5 kg darált sertés comb (én ha lehet a szárazabb részét választom)
  • 2 kisebb fej lila hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 babérlevél
  • 1/2 kápia paprika
  • parajdi só
  • őrölt bors, és fűszerkömény
  • 2 teáskanál édes nemes fűszerpaprika
  • 1 teáskanál kukorica olaj
  • 1 csésze hántolatlan árpagyöngy (~20 dkg)
  • 40 dkg zöldbab (egészben,fagyasztva)
  • 2 darab tojás
1. A hagymákat apróra vágjuk és a kukorica olajon összefonnyasztjuk a paprikával és a sóval.

2. Ráborítjuk a maradék fűszereket (kömény, bors, fűszerpaprika,babérlevél) és a darált húst.

3. Fedő alatt puhára pároljuk, és félidőben a zöldborsó felét beletesszük a húsba.

4. A gerslit (árpát) egy pici kukorica olajon lepirítjuk és kétszeres mennyiségű sós vízben 40 percig pároljuk.
  • TIPP! Köretként is tökéletes választás az árpa, de ebben az esetben közel 1,5 órát kell főznünk hogy igazán ízletes és puha legyen.

5. A húsos zöldbabos ragut kissé hagyjuk kihűlni és összekeverjük két felvert tojással.

6. A maradék zöldbabot lobogó forró sós vízbe tesszük, míg vissza nem nyerik eredeti színüket. Ez kb. 2-3 percet vesz igénybe.

7. Most jön a rétegezés és a sütés.

8. Egy jénai tál aljába szórom a zöldbab felét, rá a gersli felét rá a húsos zöldbabos ragut majd újra a gersli és a legvégén a maradék zöldbab.

9. Forró sütőbe tesszük és 20 perc alatt isteni finomra sütjük.



Szaftos és iszonyatosan ízletes lesz ez az étel. Tálalhatjuk tejföllel, növényi tejszínnel vagy egy nagy adag házi savanyúsággal. Langyosan felszeletelve csodálatosan egyben maradnak a kockák/szeletek!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése