2015. december 31., csütörtök

Kenyérlángos

Tegnap este egy fantasztikus családi előszilveszterre invitáltuk meg a családot! :) Szuper volt, pláne hogy finomabbnál finomabb falatokkal töltöttük ki az estét. 

Karácsonyra Borbás Marcsi Sűrűje című könyvét kaptam meg ajándékba. Minden vágyam ez volt mióta megjelent a könyv. :) Természetesen egy ilyen csodálatos receptgyűjtemény azért van,hogy minden fogást kipróbáljunk. Tegnap így Marcsi receptje alapján készítettem el ezt a csodás kenyérlángost. Persze a tőlem már oly megszokott csavarral! 

A recept természetesen tejmentes!


Tészta (8 személyre)

  • 0,5 kg durum búza liszt
  • 0,25 kg teljeskiőrlésű zabpehely liszt
  • 0,25 kg teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt
  • 2 teáskanál parajdi só
  • 6 evőkanál Batha porta lenmag olaj
  • 1 mokkáskanál xilit
  • 11 g porélesztő
  • 7,5 dl langyos víz

Feltét

  • 20 dkg házi füstölt kolbász
  • 20 dkg házi füstölt sonka
  • 20 dkg házi füstölt szalonna
  • 2 fej lila hagyma (karikázva)
  • 2 doboz Alpro rizs tejszín
  • 20 dkg Violife vegán pizza feltét 
1. Az élesztőt felfuttatjuk 2,5 dl langyos vízben a xilittel.

2. A liszteket a sóval összemérjük és alaposan elkeverjük.

3. A felfutott élesztőt és a lenmagolajat a lisztekhez mérjük és elkezdjük kidagasztani a tésztát.

4. A maradék 0,5 liter langyos vizet apránként adagoljuk a tésztához míg szép ruganyos gombócot nem kapunk.

5. Tiszta konyharuhával letakarjuk és a duplájára kelesztjük. 
TIPP! Mivel a lisztek fele teljeskiőrlésű gabona, így nem feltétlen lesz annyira látványos a tészta kelesztése mint a hagyományos fehér lisztből készült tésztáké. De gyönyörű hólyagos és illatos lesz.

6. A sütőt 200 fokra előmelegítjük és megformázzuk a tésztát.

7. Pici libazsírral bekentem a kezem,hogy könnyebben tudjam 3 részre osztani a tésztát.

8. Belisztezett felületen gáztepsi méretűre nyújtom és a tepsibe teszem.

9. Megízesítem a feltéttel és 25 perc alatt aranybarnára sütöm.

Forrón illatozóan a vendégeknek tálalom! :)



Mivel tegnap a gyerekek is nálunk vendégeskedtek, így nem kentem meg fokhagymával a tejszínt hogy Ők is jóízűen falatozhassanak. Így egy nagyon gyors és fantasztikusan ízletes fokhagyma krémet készítettem.

Fokhagyma krém

  • 2 fej fokhagyma (jó minőségű, magyar)
  • 6 cl Batha porta lenmag olaj
  • 1 csipet durva szemű parajdi só
1. A fokhagymákat megpucolom és késes aprítóba teszem.

2. Sózom és nyakon öntöm az olajjal.

3. Addig aprítom, míg sűrű krémet nem kapok.

Tökéletes kísérője natúr hús ételeknek, hagyományos kenyér tésztás ételeknek és természetesen a vasárnap reggeli pirítósnak is. :)





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése