Hozzávalók (4 személyre)
- 60 dkg sertés comb
- 40 dkg szürke marha lábszár
- 1 szál póréhagyma
- 3 darab sárgarépa
- 4 darab paradicsom
- 50 dkg gomba (erdei gombával az igazi)
- só,bors
- 2 teáskanál kakukkfű
- 15 szem boróka bogyó
- 2 dl száraz fehér bor (Hilltop Irsai Olivér)
- 2 liter víz
Most bográcsban készítettem, míg rendezgettünk a kertben. A főzés ideje a marha hús miatt viszonylag sok időt: 2-3 órát vesz igénybe. Természetesen ez sertés húsból is tökéletesen finom! :)
1. Minden húst, és zöldséget alaposan megmosok, és előkészítek.
2. Pucolás és kockázás után kezdődhet a főzés.
3. Mangalica zsírt hevítettem a bográcsban, majd a két féle husit külön-külön lepirítottam. Érdemes csak rázogatni,hogy ne sértsük meg a hús rostokat, és így még porhanyósabbra főhessen.
4. A bogrács alján nem gond ha ott maradnak a pörc darabok,ettől lesz igazán szaftos.
5. Ha mindkét husi szépen megpirult, minden alapanyagot(húsok, répa,hagyma,paradicsom,gomba) a bográcsba teszek.
6. Megszórom sóval,borssal és a boróka bogyóval. Ha picit összefonnyadt minden alapanyagunk felöntjük a borral.
- FONTOS! A bogrács már nagyon forró volt, és tulajdonképpen csak zsíros alapanyagokat tartalmaz így biztosan nagyon sercegni,és fröcskölni fog. Ezért óvatosan, kellő távolságról locsoljátok meg, nehogy megsérüljetek.
7. A borral felforraljuk, majd kezdetét veszi a főzés. A vizet fél literes adagokban öntöm a raguhoz. Amint elfőtt egy adagnyit után töltöm. Azért szoktam így csinálni,hogy a szaft minden felöntés alkalmával csak gazdagabb lehessen. Nem szeretnénk egy gulyásra hajazó leveses ragut enni.
8. Amikor már 2 alkalommal elfőtte a levét belemorzsolom a kakukkfüvet. Az illatok, amik ekkor felcsapnak a bográcsból szerintem összecsődíti majd a szomszédságot! :)
9. A husik porhanyós puhulásáig főzzük,és savanyúsággal esetleg rizzsel tálaljuk.
Azt gondolom ehhez az ételhez elég sok türelemre van szükség, de bízzatok bennem megéri! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése