Hozzávalók (4 darab)
- 100 g TK tönköly liszt
- 100 g TK rozs liszt
- 100 g TK zabpehely liszt (vagy őrölt zabpehely)
- 1 teáskanál só
- 15 g útifűmaghéj
- 1 evőkanál lenmag
- 1 evőkanál szezámmag
- 2 evőkanál oliva olaj
- 250 ml víz
Ilyen finomságok készítése előtt mindig előveszem a Nagyitól örökölt fa teknőmet. Félreteszem a modernkor összes vívmányát, és magam gyúrom a tésztát fateknőben. Még az íze is más lesz... Arról nem is beszélve,hogy ezek a boldog emlékezés pillanatai! <3
1. A teknőbe mérem a száraz alapanyagokat,és tiszta kézzel összeforgatom őket. Igyekszem úgy keverni,hogy minden alapanyag szépen homogén kupacot alkosson.
2. Egy mérőpohárba mérem a vizet,és belekanalazom az oliva olajat. Összekeverem picit, majd a liszt tetejére öntöm.
3. Feltűröm a pólóm ujját,és jöhet a dagasztás. Szép lassú mozdulatokkal lentről felfelé irányuló mozdulatokkal összegyúrom. Ha a tészta teljesen elválik a teknőtől és a kezünktől már kész is.
TIPP! Készítsetek a dagasztáshoz egy kevés lisztet. Biztosan egy két pici csipetre szükségetek lesz a dagasztáshoz.
4. Letakarjuk,és 20 percet pihentetjük. Ilyenkor szépen összedagadnak, és ruganyos lágy tésztává dagad.
5. Dagasztás után kiborítjuk egy deszkára,és 4 egyenlő részre osztjuk. Megformázzuk. és bevagdossuk a tetejét.
6. 180 fokra melegített sütőbe dugjuk. 5 percig hagyjuk a tésztát melegedni,majd visszakapcsolunk 160 fokra. 45-50 perc alatt gyönyörű aranybarnára sütjük. Akkor lesz igazán szép,ha a zsemlék alja picikét megreped, és a teteje szépen kinyílik mint egy virág.
7.Rácsra tesszük, letakarjuk és kihűtjük. Később zacskóba tesszük,hogy ne száradjon ki.
Tápanyag értékek/darab
Fehérje: 8,7 g
Zsír: 7,5 g
Szénhidrát: 42,2 g
Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése