2015. szeptember 7., hétfő

"Csupacsoda" zsemle (tojásmentes)

Már régóta kísérletezem ezzel a zsemlével. Aki már korábban is olvasott,tudhatja hogy a Clean Eating Magyarország hivatalos csoportja feltette ezt a receptemet az oldal receptjei közé. Fantasztikus boldogság ez számomra azóta is. 

Most pedig, második nekifutásra tojásmentes változatban is elkészítettem. Így tojásmentes, és tejmentes. Ha gluténmentes zabpehelyből készíted,akkor glutén mentes is lesz a recept. Én imádom,remélem ti is imádni fogjátok.

Hozzávalók (~4-6 zsemle)

A mennyiség megjelölés a zabpehely mellé választott liszttől függ. Lenmagliszt esetén 4 darab készíthető belőle, kókuszliszt esetén pedig 6 zsemle.


  • 15 g útifűmaghéj
  • 30 g lenmag
  • 180 ml langyos víz
  • 150 g  gluténmentes zabpehely
  • 30 g kókusz liszt, vagy lenmag liszt
  • 15 g tápióka keményítő
  • 1 teáskanál só
  • 150 g Alpro rizstejszín
1. A lenmagot az útifűvel ledaráljuk és felengedjük a langyos vízzel. Hagyjuk összekocsonyásodni.

2. A zabpelyhet, a lisztet és a keményítőt összekeverjük a sóval.

3. Kimérjük a tejszínt, és összekeverjük a lenmagos kocsonyával.

4. Összeforgatjuk a liszttel, és ragacsos masszát keverünk belőle.

5. Bemelegítjük a sütőt 180 fokra, és kibélelünk egy tepsit sütőpapírral.

6. Vizes kézzel gombócokat formázunk. 1 evőkanál massza 1 gombóc. Megformázzuk és tepsire tesszük.

7. 15-20 perc alatt ropogós kérget,és puha belsőt sütünk neki.

8. Rácsra tesszük és kihűtjük.

9. Hűtőben 3-4 napig tároljuk!


Tápanyag értékek (lenmagos)
Zsír: 7 g/zsemle
Fehérje: 9,6 g/zsemle
Szénhidrát: 37,3 g/zsemle

Tápanyag értékek (kókuszos)
Zsír: 4,6 g/zsemle
Fehérje: 5,3 g/zsemle
Szénhidrát: 25,71 g/zsemle

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése