Hozzávalók (3 darabhoz)
- 1 evőkanál útifűmaghéj
- 1 evőkanál darált lenmag
- 2 dl langyos víz
- 7,5 dkg napraforgó liszt
- 2 dkg tápióka keményítő
- 1 evőkanál lenmag pehely
- 1 nagy csipet só (picit többet tegyél,mint egy sima péksütibe)
- késhegynyi szódabikarbóna
- pici mandula tej
1. A lenmagot és az útifüvet összekocsonyásítjuk a vízzel.
2. A többi alapanyagot (a mandula tej kivételével) egy tálban elkeverjük.
3. Rázuttyintjuk az összekocsonyásodott lenmagos keveréket, és finoman összeforgatom. A tészta nem lesz gyúrható,csak vizes kézzel formázható. Az alábbi képen láthatjátok milyen állagúnak kell lennie a tésztának.
4. Vizes kézzel 3 gombócot formázunk belőle és sütőpapíros tepsire ültetjük.
5. Forró sütőbe dugjuk és 200 fokon aranybarnára sütjük.
6. A sütéskor legyetek nagyon figyelmesek! 20 perc után teljesen felpuffad a zsemle,és úgy néz ki mintha már csodásan megsült volna. Ilyenkor meg kell fordítani és egy hablapáttal óvatosan meglapogatni. A külseje ilyenkor kap szép kérget,de a belseje még majdnem teljesen nyers. Még körülbelül 20 perc és ki is vehetjük.
7. Rácsra tesszük és kihűtjük. Konyharuhába tekerve, vagy papírzacskóba téve 3-4 napig eltárolhatjuk.
Jó étvágyat hozzá! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése