-

2016. február 27., szombat

Medvehagymás kocka

Ma délután egy kis szülinapi bulira voltunk hivatalosak. Mivel a torta és a kínáló a vendéglátónk kérésére az Ő dolga volt,így egy kis sós nassolót készítettem. Most először próbáltam ki ezt a nagyon finom hajtogatott vajas tésztát. Ebből akár croissant, pogácsa, rudacska vagy a most bemutatott kocka is elkészíthető. :)

Tészta


  • 30 dkg Graham búza liszt
  • kb. 5 dkg TK zabliszt (ezt majd csak gyúráskor használjuk!)
  • 1 nagy csipet só
  • 20 dkg Liga margarin
  • 1 darab tojás
  • 1 dl növényi tej
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1 mokkáskanál eritrit

Rétegzés

  • 2 evőkanál Juhász kistermelői medvehagyma krém
  • 2 dkg Liga margarin

Kenés

  • 1 tojás sárgája

1. A tejet meglangyosítjuk, és beleszórjuk az eritritet és az élesztőt. Hagyjuk felfutni.

2. Egy tálba szórom a Graham lisztet és elmorzsolom a szoba hőmérsékletű margarinnal és a sóval. Amikor szép morzsát kapok hozzáütöm a tojást és azzal is elkeverem.

3. A felfutott élesztőt hozzáöntöm és alaposan kidagasztom. Érdemes egy nagyon lágy gombócot készíteni belőle, hogy puha maradjon. Ekkor lehet szükség a plusz 5 dkg zablisztre. (Természetesen ha nem Graham lisztet használsz nem feltétlen lesz erre szükséged)

4. Meleg helyen letakarva 30 percig kelesztem.

5. Miután megkelt, szép vékonyra nyújtom egy lisztezett deszkán. Megkenem a felolvasztott margarinnal és a medvehagyma krémmel. Hosszú oldalánál kezdve feltekerem (mint a bejglit) majd az így kapott tekercset felcsavarom mint a csigaházat.

6. Meleg helyen 30 percig kelesztem.

7. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtom. A TÉSZTÁT ILYENKOR MÁR NEM GYÚROM,HOGY A LEVELES RÉTEGZETTSÉGE MEGMARADHASSON!

8. Pengével beirdalom a tetejét, és felkockázom. Sütőpapíros tepsire helyezem, és lekenem tojássárgájával. Ismét 10 percre letakarom, és hagyom pihenni.
  • TIPP! Nagyon fontos a vajas tésztákról tudni,ha formázás/szaggatás után rögtön sütőbe tesszük nem tud olyan szépen megkelni. A kezünk melegétől a margarin felmelegszik a tésztában, így elcsúsznának a rétegek egymáson. Megéri kivárni azt a 10 percet! :)
9. Forró sütőbe dugom, és 25 perc alatt aranybarnára sütöm 180 fokon.

10. Rácsra teszem, és kihűtöm. Forrón nem érdemes a vendégeinknek kínálni,mert a meleg vajas tészta nagyon megterheli a pocakot. 

Jó étvágyat hozzá!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése