Vadas mártás (a címkézés erre vonatkozik)
- 5 darab sárgarépa
- 3 darab fehérrépa
- 1/2 póréhagyma
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 6 darab babérlevél
- só, bors ízlés szerint
- 40 dkg karaj
- 10 dkg füstölt hús (csülök, sonka,szalonna,császár, bármi amit szerettek)
- 100 ml Alpro rizs tejszín
- 1 teáskanál mustár (cukormentes)
1. A husikat/zöldségeket alaposan megmossuk, felszeleteljük. Nem fontos hogy apró legyen,hiszen a husi puhulásáig főzzük.
2. Előveszünk egy 2-3 literes lábost (fontos, hogy beférjen a hűtőbe), és elkezdjük rétegezni. Felezzük el az alapanyagokat nagyjából.
3. Répák,hagyma,füstölt husi, babérlevél, az összes karaj szelet. Ekkor megszórjuk sóval,és a borssal,és a fokhagyma felével. Arra figyeljetek ha igazán minőségi házi füstölt húst használtok, az is enged ki magából elég sok sót. Majd még egyszer megismétlem ezt a rétegezést a zöldségekkel.
4. Lefedem,és közepes lángon a husi teljes puhulásáig főzzük.
5. Levesszük a tűzről, kihűtjük majd egy éjszakára lábosostul a hűtőbe tesszük.
6. 1 nappal később elővesszük a lábost a hűtőből. A babérleveleket és a husikat kihalásszuk.
7. A bent maradt finomságokat összeturmixoljuk, és felengedjük a rizs tejszínnel, és a mustárral. Picit összerottyantjuk. Ekkor már visszatesszük a husikat is,hogy a mustár savanykás ízét át vehessék.
8. Forrón tálaljuk!
Kínálhatunk mellé házi tésztát, vagy zsemle gombócot. Én most egy egészséges szénhidrát csökkentett házi metélttel készítettem. Erre már NEM vonatkozik a tojás,és gluténmentes címke!
Házi metélt (2 adag)
- 10 dkg teljes kiőrlésű zabliszt
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 2-3 evőkanál víz
1. A lisztet és a sót alaposan összekeverjük.
2. A közepébe ütjük a tojást, majd elmorzsoljuk. Ha felvette a liszt a tojást, jöhet a következő lépés.
3. Felöntjük a vízzel, majd egy jó keménynek tűnő gombócok készítünk belőle.
4. Lisztezett deszkán papír vékonyra nyújtjuk, majd késsel/derelye metszővel vékonyan felcsíkozzuk.
- TIPP! Ha nagyobb darabokra vágjátok, akár frissen lasagne, csusza tésztának is alkalmas.
5. A felét frissen kifőzzük sós forró vízben. De figyeljetek rá oda, mert 1,5 percnél nem szükséges több idő a főzéshez. Hiszen friss a tészta.
6. A másik felét tegyétek újságpapírra, picit lisztezzétek be és szárítsátok ki. Ha kiszáradt papír zacsiban max. 1 hétig eltárolható! :)
- FONTOS! Mindenképpen papír zacskóban, vagy összecsavart újságpapírban (nem fényes) tároljátok, hogy ne penészedjenek be a tészta csíkok.
Tálaláskor egy tényér közepére halmozzuk a tésztát, majd rámerünk egy kevés szószt és husit. Megéri a tésztával is vesződni,hiszen fantasztikusan finom. És a büszkeség, amit majd akkor érzel,mikor a kézzel gyúrt, nyújtott és szaggatott tészta evésekor érzel megér minden pénzt.
Legyünk háziasak, hiszen ezzel nem csak magunkat de a családunkat is meg tudjuk óvni a felesleges adalék anyagok bevitelétől.
Jó étvágyat hozzá! :)
Jó étvágyat hozzá! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése