SZÓJA érzékenyek számára házilag elkészíthető szójaszósz pótló készíthető néhány alapanyag felhasználásával. Én így készítem:
- 3 evőkanál cukormentes ketcup
- 1 mokkáskanál balzsam ecet
- 1 csipet só
- 1 csipet koriander
- 1 csipet kurkuma
- 1 csipet bors
Az alapanyagokat összekeverem és szójaszósz helyett a tésztás ételre borítom. :)
Hozzávalók
- 1/2 piros kaliforniai paprika
- 1/2 sárga kaliforniai paprika
- 10 dkg zsenge héjas borsó
- 10 dkg mungóbab csíra
- 4 nagy fej gomba (laska vagy csiperke)
- 1/2 póréhagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 cm gyömbér
- max. 3 evőkanál szójaszósz (vagy házi "szójaszósz")
- 12,5 dkg rizstészta (gluténmentes)
1. Minden zöldséget alaposan megmosunk és előkészítünk a sütésre. Én cikkekre és vékony csíkokra szoktam szeletelni az alapanyagokat.
2. A wokot felmelegítjük egy teáskanál oliva olajjal és a póréhagymát lepirítom a fokhagymával, és a reszelt gyömbérrel.
3. Amint üvegesre párolódott beledobálom a többi hozzávalót és 1 dl vízzel összepárolom.
4. Szigorúan ressre készítem a zöldségeket,hogy minden alapanyag megőrizze a frissességét. Befűszerezem és hagyom picit sülni még.
5. Közben a rizstésztát egy edénybe teszem és forrásban lévő vízzel nyakonöntöm. Fontos, hogy teljesen ellepje!!! 15 percig hagyom a vízben állni fedő alatt.
6. Szűrőlapáttal a zöldségekhez adom és egy csipesszel vagy pálcikával alaposan összeforgatom.
7. Ínyenceknek akár egy két chili karika is kerülhet a tetejére. ;)
Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése